Felsőörs Malomvölgyi tanösvény

képek, megközelítése, térkép, gps
You are here:
Felsőörs Malomvölgyi tanösvény. 2012. április 28-án 10 órakor a Mandula Ünnep – 2012 rendezvény részeként került sor a Malomvölgyi tanösvény ünnepélyes átadására Felsőörsön. A túra a vasúti aluljárón átkelve a Városház térről indul a Széchenyi sétányon, ligeten keresztül, majd a Szent Imre herceg utcán vezet felfelé a Kiserdőn át az óvári “messzelátóig”.
felsoors_malomvolgyi_tanosveny
GPS: 47.014529 17.952885

Megközelítés: … … …

A kilátóhely Almádi hajdani szőlőhegyén épült, a panoráma középpontja a Fűzfői-öböl, Vörösberény templomai, a kenesei magaspart és természetesen a Balaton.
A kilátó alatt szép feltárásban jól látszik a vidékre oly jellemző vörös homokkő. A kőzet a földtörténeti ókor (paleozoikum) végén, a perm időszakban képződött, jellegzetes lilásvörös-barnásvörös színét a homokkő szemcséi között megbúvó, illetve a szemcsék felületét bevonó vasásványok (hematit és limonit) adják. A tanösvény elvezet a volt almádi vöröskő bányászat központja mellett. Innen már lefelé visz az utunk, a jelzett úton jutunk el a mozdonyig, amely az egykori Veszprém – Alsóörs vasútnak állít emléket – egy “szertartályos” gőzmozdonyt kiállítva. A Semmelweis és óvári utcákon haladunk tovább. Az útközben látható katolikus templom fő nevezetessége a Szent-Jobb Kápolna, 2001. augusztus 20-a óta itt őrzik Szent-István jobbjának egy fragmentumát. A vasúton átkelve az öregparkba jutunk, amely érdekes növényfajoknak és értékes (nagyrészt vörös homokkőből készült) műalkotásoknak ad otthont. Az öregparkon végigsétálva visszajutunk a vasútállomáshoz.

Állomásai: 1. állomás: A cserjék
2. állomás: A fontosabb fafajok
3. állomás: Forrásaink
4. állomás: A környék geológiája
5. állomás: Felsőörs virágos növényei
6. állomás: Felsőörs madárvilága
7. állomás: Felsőörsön folytatott gazdálkodási tevékenységek
8. állomás: Az erdőben előforduló állatok

Utolsó módosítás: