Bazaltorgonák tanösvény

képek, megközelítése, térkép, gps
You are here:

RESIZED

A közel 4 km hosszú, hurkot leíró Bazaltorgonák tanösvény bemutatja a Szent György-hegy állat- és növényvilágát. Elvezet a bazaltorgonákhoz és a körpanorámát nyújtó hegytetőre is. Megközelíthető a Tapolcát Raposkával összekötő útszakaszról.

GPS: 46.840312 17.455269

Megközelítés: … … …

A Szent György-hegyen húzódik, hossza közel 4 km. Szükség szerint kiépített körút, amely közel 200 méteres szintkülönbséggel járható be.
Indulóhelye: az egykori bazaltbánya udvara. A tanösvény néhol összefonódik az Országos Kéktúra útvonalával is.
A tanösvény indítóhelyén, a hegy oldalában jókora “seb” tátong. A balatoni bazaltbányászat a múlt században “végigpusztított” a Balaton-part északnyugati felén. Ám az esztétikailag zavaró látványt nyújtó bányafal értékes geológiai információkat tartalmaz, oktatási helyszínként roppant tanulságos. Látjuk a tűzhányó belsejét, működésének termékeit, melyek között hatalmasabb bombákat fedezhetünk fel, mint amilyet a jelenleg is működő Etne hány ki magából. A Szent György-hegy orgonasípokat mintázó pompás sziklacsoportja bástyaszerűen meredezik az égbolt felé, messziről hívogatja a túrázókat. A bazaltoszlopok aljában húzódó hegylábi törmeléklejtő, mint egy különleges szőnyeg teríti be a hegy alját (lábát) a fagy hatására felaprózódott, gravitációs úton összehalmozódott bazaltzúzalékkal.

Fantasztikus, holdbéli hangulata van e sajátos szőnyegnek, életnek nyoma alig van, csupán néhány zuzmó tengődik a kőzettörmelék felszínén. A bazalthegyek nemcsak geológiai értékek, festői tájkép részei, hanem számos ritka növény- és állatfaj élőhelyei is. Napsütötte szikláin virít a cselling-páfrány hazánkban egyedülálló csoportja, együtt a pikkelyharaszttal és a Lumnitzer-szegfűvel. A lisztes berkenye több, a helyhet kötődő változata is megkapaszkodik a sziklák repedéseiben. A hegyen, fenn a sziklákon és az erdőben fészkel a ritka holló, vörös vércse, kövirigó.
A 414 m magas csúcson lévő tájékoztató tábla segít beazonosítani az innen látható Keszthelyi-hegység és a Balaton-felvidék tanúhegyeit.

Állomáshelyek: 1. Indító térkép, köszöntő
2. Növényvilág, védett, őshonos és betelepített fajok a hegyen
3. Jégbarlang (Sárkány-barlang)
4. Bazaltorgonák
5. Tájhasználat, legeltetés
6. Kilátópont, panorámakép
7. Állatvilág, a hegy védett és nem védett fajai

Bazaltorgonák” tanösvény

A természeti értékekben bővelkedő turistautakra illeszkedik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park által létrehozott, közel 4 km hosszú, önmagába visszatérő, hét állomásból álló magyar és német nyelvű tanösvény. Az első ismertető tábla a Szent György-hegy földtörténetével ismerteti meg az érdeklődőket. A hegy növényvilága, és a “jégbarlang” állomásai után, talán a hegy legismertebb és legérdekesebb látnivalójánál, a bazalt orgonasípoknál vezet fel az út, a 414 méteres csúcsig. A hegy tetején egy újabb tájékoztató tábla segítségével azonosíthatjuk az elénk táruló, a Keszthelyi-hegység és a Balaton-felvidéki tanúhegyektől a Somlóig tartó felejthetetlen panorámát. A másfél óra alatt bejárható körút a terület védett állatvilágának megismertetésével végződik. A régióra jellemző és a hegyen is élő, védettséget élvező fűrészlábú szöcske (Saga pedo) szolgál, a sétaút jelképéül, mely minden állomásnál megjelenik az adott témához alkalmazkodva.

A Szent György-hegy híres bazaltorgonái mellett haladó, csaknem 4 km hosszú tanösvény a hegy földtörténetével ismerteti meg az érdeklődőket magyar és német nyelvű táblák segítségével. A 414 m magas csúcson lévő tájékoztató tábla segít beazonosítani az innen látható Keszthelyi-hegység és a Balaton-felvidék tanúhegyeit. A másfél óra alatt bejárható körúton megismerhető a terület védett állatvilága is. A raposkai bányudvarból (megközelíthető Tapolca felől) indul az ajánlott nyomvonalú ösvény. A tanösvény megtekintéséhez szakvezetés igényelhető.

Utolsó módosítás: