Balatonkenese Tátorján tanösvény

képek, megközelítése, térkép, gps
You are here:
Balatonkenese Tátorján tanösvény. A tanösvényen található tájékoztató táblák segítségével a túrázók megismerhetik ezt a ritka növényt és az itt élő állatvilágot is (parti fecske, gyurgyalag, stb.). A helyiek Balatonkenese kincsének nevezik a Tátorjánt, amely a Soós-hegyen, egy nyolcvan méter magas löszfalon él.
GPS: 47.028571 18.127787

Megközelítés: … … …

Ez a növény azért különösen érdekes, mert Közép-Európában szinte egyedül Balatonkenesén található meg. Kisebb-nagyobb populációban előfordul az ország más területein is, de sehol sem ilyen kiterjedésű. Keneséhez kötődik a növényről megjelent első írásos emlék is. A Balatonkenese kincsének nevezett Tátorján a löszfalon él. Közép-Európában szinte csak itt található meg. Jellemzői: hosszú életű, húsos gyökerű, tavasszal virágzó növény, melynek apró fehér virágai vannak.
Megközelítése: A tanösvény a Faluháztól indul (Táncsics u. 24). Innen kövessük a sárga jelzést. Fűzfő felé vezető műúton hamarosan megpillantjuk a Tatárlikakat (9 db kisebb barlang a löszfalban), majd felérve a Soós-hegy tetejére a kilátóból gyönyörködhetünk a Balaton keleti medencéjének látványában. A Parragh arborétum és a Lovasudvar megtekintése után a tanösvény a település központjába vezet vissza minket.

Utolsó módosítás: