Balatonföldvár Keltatúra

képek, megközelítése, térkép, gps
You are here:
Balatonföldvár Keltatúra. Balatonföldvár rövid helytörténetének, növény- és állatvilágának bemutatása. A 6,5 kilométer hosszú túraútvonal információs tábláin bővebben olvashatnak az adott helyszín történetéről, látnivalóiról. A Keltatúráról leporelló is készült, mely a Tourinform Irodában ingyenesen beszerezhető.
balatonfoldvar_keltatura
GPS: 46.848562 17.880798

Megközelítés: … … …

Rövid összefoglaló a Keltatúra állomásairól:
1. GRÓF SZÉCHÉNYI IMRE ÁLTALÁNOS ISKOLA
Balatonföldvár területén az i.e. IV. században kelták éltek, az általuk emelt földvár a település névadója. Innen indul a 6,5 kilométer hosszú túra. Földvárhoz több neves ember kötődött. Bízunk abban, hogy Ön is még jobban megismeri és megszereti Balatonföldvárt.
2. HALASTÓ
A város központjában található vizes élőhelyek gazdag növény és állatvilága van. Kísérővel javasolt megfigyelések: a víz mikroélővilága, a hal anatómiája, madarak madárlesről távcsővel.
3. SÉD, TEMPLOMPARK
A Séd a halastavat köti össze a Balatonnal. A templomparkba több különleges növényt telepítettek, a parkban neves épületek találhatók. Javasolt megfigyelés: a Séd áramlása.

4. KELETI-STRAND
A Balaton Európa egyik legmelegebb és legbársonyosabb vizű tava, egyedülálló élővilággal rendelkezik. Három élőhelyet különböztetünk meg: tófenék, a nyílt vízi és a tavat körülölelő, magasabb rendű növényzet. Javasolt megfigyelés: a vízi és a vízparti növényvilág átmenete.
5. GALAMBSZIGET
A kikötő építésekor, 1905-ben kialakított mesterséges sziget. A kikötőt többször bővítették, ma a Balaton egyik legnagyobb vitorláskikötője. A kikötőben található az ország első és egyetlen többtámaszú vasbeton szerkezetű gyaloghídja (ipari műemlék). Javasolt megfigyelés: fészkelőhelyek.

6. KVASSAY SÉTÁNY
A XIX. század végén, illetve a XX. század elején épült villák mellett sétálhatunk végig a Balaton-parton, az 1 200 méter hosszú védett platánsoron. Javasolt megfigyelések:védett fasor, nem őshonos bütykös hattyú, az egykori főurak gondolkodása: “A Balaton mindenkié!”
7. RÁKÓCZI U. MAGASPART
A 40 méter magas löszfal Földváron ún. Magaspartot alkot. A partfalban és alatta gazdag növény- és állatvilág található. Javasolt megfigyelések: “fészkelő” partfal, suvadás.
8. ORSZÁGZÁSZLÓ
A déli part egyik természetes kilátója, ahonnan a Balaton mindkét medencéje, a Tihanyi-félsziget és jó időben szinte a teljes partszakasz jól látható. Javasolt megfigyelések: északi part hegyvonulata, a Balaton keleti, nyugati medencéje.

9. MAGASPART
A Balaton pártalan panorámájában gyönyörködhetünk. Innen is jól megfigyelhetők a népi időjárásjósló bölcsességek. A füves terület több ismert és kevésbé ismert kelta játékra ad lehetőséget.
10. PETŐFI SÁNDOR UTCA
Földvár első utcája, az alapító Széchényi Imréről, az Imre utca nevet kapta. Itt épültek Földvár első villái, egy részük ma is látható.
A 6,5 kilométer hosszú túraútvonal információs tábláin bővebben olvashatnak az adott helyszín történetéről, látnivalóiról, növény- és állatvilágáról.

Utolsó módosítás: