Tihanyi-félsziget Újlaki templomrom

Tihanyi-félsziget Újlaki templomrom – képek, térkép, megközelítése, gps
You are here:
Tihanyi-félsziget Újlaki templomrom. A XII-XIII. században épült az itt lévő Újlak révészfalu templomaként. Hasonló révészfalu emlékét őrzi Szigligeten az avasi templomrom. Így a középkori Újlak falu valószínűleg az átkelés védelmére iderendelt várnép lakóhelye lehetett. A kis templom kora gótikus elemeket mutat, bár kialakítására, formájára és méretére a romanikára is emlékeztet.
tihany_ujlakirom
GPS: 46.889663 17.885438

Megközelítés: A Tihanyi-révtől a falu felé északra 100 m balra található a Club Tihany Hotel sorompós portája. Ezen áthaladva egészen a hotel sarkáig kell menni, a parkoló szélére. A parkoló délnyugati csücskénél van egy kerítés kapuval (ahogy jövünk, ez a második kapu, az első az íjászoké). Ezen a kapun áthaladva a lépcsőn fel kell menni, és a rom ott van előttünk.
Az észak felé vezető ösvényen továbbhaladva elérjük a gejzírmező déli részét.

A szentélye keresztboltozatos volt, erre utalnak a ma is látható boltozat indítások. A hajó szélesebbre épült, mint az egyenes záródású szentély, melynek fala ma is áll. Igazi kicsi falusi négyszög alaprajzú templomocska, mely gyönyörű helyre épült, mellőle a kilátás pazar a Balatonra.