Szentbékálla közvetlen szomszédságában található a Velétei palotarom, amely gótikus műemlék, és a Töttöskáli templomorom, amely román stílusban épült.
A román stílusú templomot a XII-XIII. században építették, a középkori Töttöskál település temploma volt.

Töttöskáli templomrom

1296-ban említik először a falut, melyet királyi udvarnokok lakták. Szentélye egyenes záródású, résablakai közül már csak a szentély D-i oldalán maradt meg egy. A török 1531-ben elpusztította a falut és a templomot is, de később újjáépítették s egészen a XIX. századig használták. 1876-ban viszont már romként írják le. Romjai igen szépen megmaradtak. A panoráma csodás innen a Káli-medencére és a Szentbékkálla – Velétei palotaromszegélyező D-i hegyekre.

Velétei palotarom

A XIV. században a veszprémi püspök építtette a gótikus stílusú velétei palotát, melynek romjai még ma is állnak Szentbékkálla közelében.
A palotarom Szentbékkálla fölött, a Veléte-hegyen található. Veléte nevű helynév létezik ugyan, de Huszt mellett, és azt szláv személynévből eredeztetik (Veleta). Azon ritka balatoni középkori eredetű romok közé tartozik, amelyek nem egyházi célokat szolgáltak.
Figyelemre méltó az egyemeletes rom épületsarkán kiugró faragott kőkonzol, amely régen az erkélyt tarthatta. Az írásos emlékek szerint 1559-ben a falu földesura, a veszprémi püspök itt “palotát” bírt, amely feltehetően azonos ezzel a rommal.

… … …

//]]>