Szentantalfa Szent Balázs templomrom

Szentantalfa Szent Balázs templomrom – képek, térkép, megközelítése, gps
You are here:
Szentantalfa Szent Balázs templomrom. A templomrom Szentantalfához tartozik. Ajánlott megközelíteni Dörgicse felől. A templom bejáratától csodálatos kilátás nyílik a Káli medencétől keletre fekvő szőlőhegyekre. A XIII. századbeli Szent-Balázs hegyi romtemplomot 2001-2002-ben sikerült részlegesen helyreállítani.
szentantalfa_rom
GPS: 46.911771 17.695819

Megközelítés: Szentantalfától a zöld sáv jelzésen juthatunk föl, vagy Óbudavár felől érkezve, még Szentjakabfa előtt tábla jelzi, ezt követve elérjük.

Elődje egy XII. sz.-i fatemplom volt, melyet egy évszázaddal később a XIII. sz.-ban román stílusban kő épület váltotta föl. A XIV. sz.-i gótikus átépítésre került sor: az épület Ny-i oldalára nagyobb hajó épült, ennek végén épült a torony és a lépcsőzetesen szélesedő támpillérek. A régi hajóhoz képest ez lejjebb épült meg, így lépcsővel kötötték össze a két hajót. Szintén a Ny-i oldalon két oszloppal háromnyílású kegyúri karzat épült. Az É-i oldalon kisméretű sekrestye épült. Különösen szép a Ny-i oldalon kialakított gazdagon díszített, pálcatagos bélletű csúcsíves kapu. További érdekessége, hogy a román kori szentélye kívül négyszögletes, belül íves kialakítású, mely a környéken Zánkán fordul elő.

A templomot és a községet a török pusztította el, ettől kezdve romos lett. Később nem települt újjá, de közigazgatásilag Balatoncsicsóhoz tartozik. Külön érdemes megemlíteni a templomromtól elénk táruló szép panorámát: a Balaton víztükre csillan meg szemünk előtt, a távolban a Badacsony jellegzetes tömbje, felsejlik a Hegyestű kibányászott hegye, s mindezek előtt a Nivegy-völgy, mely Zánkánál a Balatonba fut.