Révfülöp Fülöpi templomrom

képek, térkép, megközelítése, gps
You are here:
Révfülöp Fülöpi templomrom. Révfülöpön járva 2 templomromot is felkereshetünk. A hegy lábánál, a révfülöpi vasútállomással szemben találjuk a középkori Fülöp falu XIII. századból származó vörös homokkőből emelt, szépen faragott félköríves kő bélleletes kapujú templomának romjait.
revfulop_fulopirom
GPS: 46.829361 17.633889

Megközelítés: … … …

A falain elhelyezett emléktábla szerint az először 1211-ben említett Fülöp falu egyhajós, egyeneszáródású templomának a romja. A szentély déli oldalán sekrestye, a hajó északkeleti sarkában redukált mellékszentély található. Vöröshomokkő bélletű kapuzata káprázatos, falai sok helyen nagyon magasan megmaradtak, igazi kis ékszerdoboz.
A rom szabadon látogatható, környezete rendezett, megközelítése könnyű, érdemes felkeresni. Révfülöpön található még egy templomrom, amely hasonlóan jó állapotban maradt fenn, ezt “ecséri templomromnak” hívják, hajdanában az önálló Ecsér falu temploma volt.
A XIII. században épült fülöpi templom oly sok “társával” együtt feltehetően a török időkben néptelenedett el a faluval együtt. A Műemléki Hivatal 1953-ban konzerváltatta a falakat, a felújítást pedig a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal végeztette a Millennium évében.

Utolsó módosítás: