Kerekikáli templomrom

Kerekikáli templomrom – képek, térkép, megközelítése, gps
You are here:
Kerekikáli templomrom. A Mindszentkálla és Szentbékkálla út mentén, a síkból 30-35 méterre kiemelkedő dombtetőn egy késő bronzkori-kora vaskori földvár 20-200 cm magas sáncait lehet felfedezni. Egyes történészek szerint a terület a honfoglaló Kál-Horka szálláshelye lehetett, elképzelhető, hogy a Horka nemzetségbe tartozó Bulcsú vezér is innen indult kalandozó-portyázó hadjárataira.
kerekikali_templomrom
GPS: 46.873524 17.565839

Megközelítés:
1. Keletről Zánka felől érkezve el kell hagynunk Köveskált és Salföld felé kell továbbhaladni. A szentbékkállai elágazás után nem sokkal (1 km-en belül) már látható a rom a szántóföld és egy erdőkkel tarkított gyepes terület határán. Figyelni kell, mert ez is valódi rom és kevés fala maradt meg, de segítséget nyújt, hogy magasabb térszínre építették, mint ahol az út halad. Ha a közeli tanya előtt az út mellett hagyjuk az autót, akkor a szántóföldön föl lehet sétálni a romhoz. Innen elég fotogén is, és lassan, sétálva megközelítve ízlelgethetjük a rom látványát.
2. Salföld felől érkezve jobban kell figyelni. Ha az egyes pontban leírtaknak megfelelően szeretnénk megközelíteni a romot, akkor el kell menni a mindszentkállai elágazás mellett, és a tanya után kell leparkolni. Innen ugyanaz az út.

A domb tövében a hajdani Kerekikál templomromja található. A névadó település első írásos említése 1292-ből maradt fenn. A templom XIII. századi építmény, egyenes záródású szentéllyel, nyugati felében kegyúri karzattal. A törökök 1548-ban égették föl a Balaton-felvidék szomszédos településeivel együtt, faluja elpusztult, később már csak pusztaként népesült be. A XX. század folyamán a templom maradványait vincellérházzá építették át. A rom egyik falán látható emléktáblát az 1996-os millecentenárium alkalmával helyezték el.