Balatonfüred Papsokai templomrom

képek, térkép, megközelítése, gps
You are here:
Balatonfüred Papsokai templomrom. Papsoka helységnév – pap falva, pap birtoka – a tihanyi bencések birtoklására utal. E birtokon laktak az apátság szolgái. Feltételezések szerint a település a mai Vázsonyi út és a Siske utca által határolt részen, a mai izraelita temető végéig elnyúló területen feküdhetett.
balatonfured_papsokairom
GPS: 46.960348 17.860810

Megközelítés: A 71-es számú útról letérve, Balatonszőlős felé tartva a Siske utcán, majd a Vázsonyi úton, Balatonfüred vége előtt jobbra, a régi temető területén található a templomrom.

Saját templommal rendelkezett, melyet Szent Mihály tiszteletére rendelt az egyház, s mely köré a település központja rendeződött. Balatonfüred északnyugati részén, a Balatonszőlősre vezető út északi oldalán, a dombon lévő temetőben, a Siske forrástól nyugatra, igen szép természeti környezetben elhelyezkedő, kitűnő balatoni kilátással bíró templom egy római kori villaépület helyén, valószínűleg a XII. században épült. Valamennyi falát a római alapfalakra építették rá.
A román templomot többször átépítették, bővítették: a XV. század derekán új, gótikus szentélyt emeltek. Valószínű, hogy a Szent Mihály templom Veszprémnek a török által történt elfoglalása után pusztult el. Az ekkor leégett tetőzetű templom anyagát a környékbeli lakosok hordhatták el építőkőnek házaik felrakásához. Ma már csak a templom romjai lelhetők fel. A templom romjai mellett található Keöd József sírja, aki az első menetrendszerint közlekedő balatoni gőzhajó, a Kisfaludy utolsó kapitánya volt.

Utolsó módosítás: