You are here:

Pihenőhelyek a Keszthelyi-hegységben

Büdöskúti erdészház és arborétum Balatongyörök – Bélapi pihenő
Balatongyörök külső területén található természetvédelmi terület, mely az egykor itt található forrásról kapta nevét. A forrás bauxitbányászat miatt sajnos elapadt. A XX. század elején vaddisznótenyészet, majd csikónevelő telep működött itt.
Büdöskútpuszta ma kedvelt kirándulóhely a turisták körében. A pihenő és esőbeálló a hegység belső, központi helyén található, turistautak kereszteződési pontjában (piros, sárga, zöld, erdészeti útvonal). A pihenőhelyen asztal-pad garnitúra, ismertetőtábla és egy esőbeálló található.
Megközelítése: az erdészeti útvonalon.
A közelben (a piros jelzésen észak irányában) található a Büdöskúti erdészház és arborétum, aminek létesítését 1937-ben Horváth Károly erdőmérnök kezdte el, és amit 1954-ben tovább fejlesztettek.
További ajánlatok: a közelben van a Büdöskúti és a Szent Miklós forrás is. Az esőbeállótól induló zöld+ jelzésen lehet megközelíteni a Pad kövi kilátót.
A pihenő a hegység déli kapujának is nevezhető, a gyalogos és kerékpáros túrázók egyik fő kiindulási pontja, mely több pihenőgarnitúrával, tűzrakóhellyel, kis játszótérrel, menedékházzal, illemhellyel ellátott, továbbá itt található az 1991-es Széchenyi emléktúra faragott faoszlopa is.
Megközelítése: Balatongyörök – Mogyorós u. – Erdészeti út.
Gyenesdiás – Nagymező
A Nagymező a tenger szintje felett 180 m-re helyezkedik el a Keszthelyi-hegység délnyugati oldalán, a Balatontól 2,5 km-re. A természetjáró turisták számára a Keszthelyi-hegység kiváló lehetőségeket kínál erdei gyalogtúrák szervezésére. Az erdei kirándulóközpontban, a Nagymezőről indulnak ki a környék legszebb turistaútvonalai a 3 szintes Festetics-kilátóhoz és a Berzsenyi-kilátóhoz, továbbá elérhető az erdei tornapálya innen.
Megközelítése: Gyenesdiás – Lőtér u.Megtekintésre ajánlott az egykori kőbánya, mely ma védett dolomitbánya, illetve a Vadlánlik, a szél vájta barlang, mely ritka természeti képződmény. A Nagymező közelében található Lőtér futóvadlövő-pályáin nyílt napokon az érdeklődő amatőrök is kipróbálhatják a fegyvereket. Akár erdei utakon, ösvényeken, akár kiépített kerékpárutakon – figyelmébe ajánljuk a Balatoni bringakörutat – kellemes kirándulást, felfedezést tehet, de a Keszthelyi-hegység meredekein kipróbálhatja fizikai teljesítőképességét is. A Nagymező nyugati oldalán gyalogösvényeken juthatunk fel a Kerek-hegy legmagasabb pontjára (Festetics kilátó). A Nagymezőről indul a 2001-ben felújított erdei tornapálya is, amely sportrendezvények helyszíne és számos iskola edzőklub teszi próbára a növendékeit. Az 1300 m hosszú, 16 állomásból álló tornapálya várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.
Vonyarcvashegy – Cseri kapu Keszthelyi-hegység – Hatlábú pajta
Egy természetes (csertölgyekkel szegélyezett) kapuzat bejáró a vonyarci Cseri erdőbe. Itt ágazik el az út háromfelé, de egyenesen haladva a Cser völgyben a Büdöskút-pusztára vezet fel a zöld turistajelzés.
Megközelítése: Vonyarcvashegy – Zöld jelzés.
A gyenesdiási Lőtértől az Országos Kéktúra útvonalát követve, majd a piros jelzésen haladva érjük el a Hatlábú pajtát. Itt padok, pihenőhely, esőbeálló várja az erre látogató turistát. Itt találjuk Ferenc József fáját és innen indul ki a piros kereszt jelzés, mely erős kaptatóval vezet fel a Szék-tetőre.
Megközelítése: Gyenesdiás – piros jelzés.
Keszthelyi-hegység – Jakabfi-pihenő (Zalai turisták emlékhelye)
Megközelítése:Balatongyörök vagy Vállus felől a szilárd burkolatú üzemi úton.
Keszthelyi-hegység – Kutyatemető és Szent Miklós-forrás
A Keszthelyi hegységben megbújik egy – turistatérképek által is jelzett – kutyatemető. Többnyire hősi halált halt rendőrkutyák nyugszanak itt, de civilek is akadnak.
A közelben található a Szent Miklós forrás.
Megközelítése: a Büdöskúti pihenőtől induló zöld jelzésen.