Fenékpuszta Vönöczky Schenk Jakab kutatóház

képek, szolgáltatások, árak, térkép, belépők
You are here:
A fokozottan védett Kis-Balaton területén megbúvó Diás-sziget kizárólag vezetővel látogatható. A szigeten alakította ki a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a Fekete István Emlékhelyet. A bemutatóhely mellett látható az egykori Kis-balatoni halászok mindennapjait bemutató Matula kunyhó is.
Balaton-felvidék látnivaló - Kis-Balaton Diás-sziget

Matula bácsi kunyhója: A Diás-szigeten felépítették a halászok egykori nádkunyhóját, és stílszerűen Matula-kunyhónak nevezték el. Érdekessége, hogy a Tüskevár leírásai és egy 1950-ből származó fénykép alapján építették meg, pontosan úgy, ahogyan azt a “Berek” írója, Fekete István, a híres ifjúsági regényében lefestette.

GPS: 46.678588 17.230056

Megközelítés: A Vönöczky Schenk Jakab Kutatóháztól (Kis-Balaton Kutatóház). Csak bejelentkezéssel látogatható!

A táj szépségeit, miliőjét Fekete István ismertette és szerettette meg Tüskevár című regényével. Az írónak állított emléket a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága azzal, hogy egykori kedvenc tartózkodási helyén, a Diás-szigeten a nemzeti parkok napján felavatták a Fekete István-emlékhelyet (megközelíthető Fenékpuszta felől, a gátrendszeren keresztül).

Fekete István Emlékhely

A Diás-szigeten, a kis házban kialakításra került Fekete István dolgozószobája (könyveivel, fotóival) és a természettudós Vönöczky Schenk Jakab emlékszobája. Az épület mellett megtekinthető az egykori Matula kunyhó mása. Az emlékhely megtekintése szakmai kísérővel lehetséges!

Utolsó módosítás: