Tihanyi-félsziget – Őrtorony kilátó

A Bakonyerdő Zrt. közjóléti fejlesztéseinek keretein belül, Tihany Község Önkormányzatával szoros együttműködésben építtette meg a Tihanyi-félsziget északi részén található Apáti-hegyen (216 méter) az Őrtorony kilátót.

GPS: 46.912447 17.858003

Megközelítés: A 71-es út mellett található Apáti templomromtól. További lehetőségek: a Belső-tó mellett húzódó turistautakról vagy a Csúcs-hegy irányából.

[dt_quote type=”pullquote” layout=”left” font_size=”h6″ size=”3″]Az útvonalat letöltése KML-fájlként
Tihanyi-félsziget - Őrtorony kilátó (Apáti-hegy)[/dt_quote]A kilátó építése civil kezdeményezésként merült fel, legutóbb a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület részéről, melyet Tihany Község Önkormányzata és a Bakonyerdő Zrt. karolt fel.
Az építmény organikus anyagokból, az egykor ott található római őrtornyokat idéző formában készült, fa és helyi terméskő felhasználásával. A kilátó teljes magassága 16,5 m.

A kilátó a Tihanyi-félsziget északi részén, a Külső-tótól nyugatra, a 216 m magas Apáti-hegyen épült. Északról az Apáti templomromtól, déli irányból pedig a „Ráta csáva” néven megjelölt területről érhető el gyalogosan. Ez utóbbi megközelítés az ófaluból, a Belső-tó mellett haladó turista úton érhető el. A kilátó az északi kaldera peremén, az őslevendulás melletti tisztáson található.
A kilátóból kelet felé feltárul a Külső- és a Belső-tó, Tihany, távolabb pedig Balatonfüred. Délre nézve a Balaton túlpartját, nyugatra a Csúcs-hegyet, Nyereg-hegyet, a Sajkodi-öblöt és a közelebbi településeket csodálhatjuk meg.
A Balaton túlpartján feltűnik Balatonföldvár új kilátója is.

A Balaton és környékének kilátóit itt találod: Balatoni kilátók
There are no photos with those IDs or post 509 does not have any attached images!
//]]>