Balatonalmádi - Óvári Messzelátó

megközelítés - képek - térkép - gps

You are here:

A balatonalmádi Óvári Messzelátó Balatonalmádi jelképévé vált, közkedvelt kirándulóhely. Nevét dr. Óvári Ferenc ügyvédről, országgyűlési képviselőről (1858-1938) kapta, aki nagyon sokat tett többek között a balatonalmádi kilátó megépítéséért, a vasúthálózat kiépítéséért. Egy időben Wesselényi kilátónak is hívták.
GPS: 47.033631 18.006856 Megközelítés: Balatonalmádi Semmelweis utcától (Dózsa Gy. u., Budai Nagy Antal u., Batthyány u.) a kék háromszög jelzést követve.


GPS koordináták

46.9853 17.9797


Nyitvatartás

0 – 24


Belépők

ingyenes


Panoráma
4/5
Gyalog
5/5
Bringával
5/5
Autóval
5/5
Kilátó
4/5

A kilátóról

A kilátó amely gerendavázas és cseréptetővel fedett a századforduló táján épült és a 90-es években újították fel eredeti fotók alapján. A kilátóhely Almádi hajdani szőlőhegyén épült, valamikor a századforduló táján. A panoráma középpontja a Fűzfői-öböl, az előtérben balra Vörösberény, jellegzetes templomaival: a felső körvédműves, meghatározó stílusa román (XI-XII. sz.), az alsó barokk (1779), mellette a volt jezsuita kolostor. Első királyunk neve alatt fennmaradt oklevélben írták le először Berény nevét. Szárberényt “István, a keresztény, egész Magyarország királya” adta a Veszprémvölgyi apácák monostorának. Messze jobbra a kenesei magaspart belesimul a Sió völgyébe, majd Külső-Somogy magas pannon dombjai sorakoznak. A Fűzfői-öböl mögött, a magaspart vonulatából kissé kiemelkedik a Papvásár-hegy, a berhidai Jákó-hegy, balra a fűzfői gyárak. Vörösberény felett magasodik a Megye-hegy, Ny felé a Vár-hegy, a Vörös-hegy és a Cseri-hegy látszik. Az Óvári Messzelátóhoz vezető Városi Tanösvény: 1. Városház tér 2. 2. A Zsák-vendéglő kapuoszlopai 3. Kilátóhely 4. Kiserdő 5. Óvári “Messzelátó” 6. Vörös homokkő feltárás 7. Régi mozdony 8. Kerekeskút 9. Szent Jobb kápolna 10. Öreg-park

Képgaléria