You are here:
Nyugat-Balaton - Balatoni kerékpártúrák

A második napunk a kerékpárút legszebb részein halad. Kitérőt tehetünk a Kis-Balatonhoz, tekerhetünk a Keszthelyi-hegység erdeiben, vagy akár lubickolhatunk a világon egyedülálló Hévízi-tóban is.

Balaton kerülés: Ábrahámhegy – Balatonberény

Távolság: 47 km (Ábrahámhegy – Badacsonyörs – Badacsonytomaj – Badacsony – Badacsonytördemic – Szigliget – Balatonederics – Balatongyörök – Vonyarcvashegy – Gyenesdiás – Keszthely – Fenékpuszta – Balatonberény)


Vízvételi lehetőség: Ezeket külön jelöltük a letölthető kml fájlban és a Balatoni kerékpárút térképén is.


Veszélyes kereszteződések: Ezen a szakaszon ilyenről nem nagyon tudunk. Van egy terelőkorlátos vasúti átkelőhely Balatonederics előtt, amit nem fogsz szeretni… Továbbá aki nem figyel, 2 helyen is elveszítheti a kijelölt utat (ezekről az útvonal leírásánál részletesebben is szólunk).


Badacsony: A Balatoni kerékpárút egyik legnehezebb szakasza a Badacsony hegyet délről körbeölelő Római út: autósok, gyalogosok, dimbes-dombos, beláthatatlan kanyarok, hosszú. Szóval nem egyszerű a történet, de más lehetőség nincs.

Ábrahámhegyen miután megmásztuk a kerékpárúton a kis dombot, lefelé legyünk figyelmesek, mert aki nem ismeri az útvonalat könnyen a rossz irányt választhatja. Szóval ne egyenesen-jobbra, hanem egyenesen-balra haladjunk! Az út továbbra is gyér forgalmú utcákon halad. Átkelünk a vasúton és kiérkezünk a 71-es út mellé.

Balatoni kerékpárút - Ábrahámhegy
Ábrahámhegyi kilátások...
Balatoni kerékpárút - Hősök tere (Badacsony)
Badacsony - Hősök tere
Balatoni kerékpárút - Római út (Badacsony)
Badacsony - Római út

Jól belátható, de nem túl jó minőségű kerékpárúton haladunk Badacsonytomaj-Badacsonyörsig. A településen kikerülünk egy buszmegállót, majd elérkezünk a Badacsony lábához… A vasúti megálló után ki kell mennünk az útra, majd az első lehetőségnél felkanyaradunk a bazalttemplom felé. Ha ez megvan, akkor már helyben vagyunk. Esetleg egy kis pihenőt is beiktathatunk, mivel az egyik legkeményebb szakasz előtt állunk. Ez pedig a Badacsonyt körbeölelő Római út.

… … …
Balatoni bicikliút - Antal-hegyi pihenő (Szigliget)
Szigliget - Antal-hegyi pihenő
Balatoni bicikliút - pihenőhely a Soós-öbölnél (Balatongyörök)
Balatongyörök - Soós-öböl

Forgalmas (autók, gyalogosok, kerékpárosok) és emelkedőkkel tarkított, sokszor beláthatatlan útról van szó, így csak óvatosan. Aki megnézné Badacsony központját is, annak ezt tábla jelzi, nem lehet eltéveszteni. Elhaladunk több kápolna mellett is és utunk során megfigyelhetjük, ahogy a Badacsony változtatja a formáját…

Balatoni kerékpárút - Badacsonyörs
A Badacsony tömbje Badacsonyörsről

Eleinte olyan furcsának, távolinak néz ki. Majd a jó szeműek felfedezhetik a Ranoldert keresztet. Az út közepén előjön a megszokott, klasszikus látvány: középütt a kereszt és a cukrosüveg forma. Majd beérkezve Badacsonytördemicre előtérbe kerülnek a felhagyott bazaltbányák… Tördemicen jön egy kis gurulás a Zöldfa utcán. Keresztezzük a síneket, átkelünk a 71-es úton, majd Szigliget vár ránk.

Szigligeti kerékpárút

Szigligetnél a 71-es út mellett fut a Balatoni Bringakörút. Szigliget észak-nyugati oldalától a 71-es főút mellett futó önálló kerékpárúton haladunk a 84-es számú főút balatonedericsi elágazójáig vagy ugyaninnen indulhatunk a műúton Szigliget belseje felé vagy Badacsonytördemic felé is.

Balatoni kerékpárút - Szigliget

Szigliget felé tekerve átmegyünk az Eger-patakon, majd választhatunk, hogy elhagyjuk a “Balatoni Bringakörút” útvonalát és betérünk Szigligetre, vagy a kiváló minőségű, kissé emelkedős, kiépített kerékpárúton folytatjuk utunkat. Mielőtt tovább haladnánk vessük egy búcsú pillantást a Badacsonyra – egy jó darabig nem fogjuk látni… Az elnyújtott emelkedős részhez érve hihetetlenül kiszélesedik a bringaút – különös élmény ez a szakasz (főleg a másik irányból érkezve…). Közepén találjuk az Antal-hegyi pihenőt. Ezután kiérkezünk a 71-es út mellé. Innen megfigyelhetjük a Tapolcai-medence tanúhegyeit: Szent György-hegy, Csobánc, Gulács… Majd tovább haladva feltűnik a Szigligeti vár is. Az újabb emelkedő csúcspontja a szigligeti bekötőútnál lesz. Jobbra, a út túloldalán van egy csárda, aki megéhezne… Balra Szigliget, előttünk pedig a távolban a Keszthelyi-hegység… Kellemes, sík rész következik, egészen a balatonedericsi elágazóig. Az út során a kissé rozoga fahidaknál vigyázzunk! Esetleg némelyiknél megállhatunk, hogy megcsodáljuk a Szigligeti várat és a méltóságteljes Szent György-hegyet.

… … …
Balatoni kerékpárút - Szigligeti vár
Mögöttünk a Szigligeti vár (visszatekintve az egyik fahídról)

A vasúti átjáró után pici emelkedős rész jön, majd egy máig rendbe nem rakott rész okoz bosszúságot: a fák gyökerei által felpúposodott úton szinte képtelenség normális tempóban átkelni… Ha sikeresen túljutottunk ezen, akkor a megyehatáron elhaladunk a balatonedericsi Afrika Múzeum mellett, a maga egzotikus világával. A kerékpárosok ott akár tevegelve is utazhatnak egy kicsit – különleges pihenőként.

Balatoni kerékpárút - Szigligeti kilátások...
Problémák Szigliget és Balatonederics között...

A Bece-hegyi buszmegállóig a 71-es mellett haladunk. Visszanézve láthatjuk a mögöttünk hagyott Szigligetet és a Badacsonyt. Jön egy balkanyar, majd a golfpálya között, egy igazán kellemes lejtős részben lehet részünk, alján 90 fokos, beláthatatlan kanyarral. Óvatosan! Most jön az a szakasz, ami absz. jó minőségű és még haladós is lehetne, ha az a 6-7 bukkanós részt vhogy végre lelapítanák… Bosszantó.
Innen továbbra is a 71-es út mellett haladva teljesen új nyomvonalon folytatjuk utunkat. Széles, jó minőségű, haladós szakasz, mely egészen a Szépkilátóig tart. Viszont az igazi panoráma mögöttünk van, érdemes megállni pár pillanatra!

Balatoni kerékpárút - Becehegy (Balatongyörök)
Az új szakasz Becehegytől egészen a Szépkilátóig tart

Balkanyar után a lejtős rész levezet a régi nyomvonalra. Aki viszont szeretne Magyarország egyik legszebb panorámájában gyönyörködni, a kanyar után jobbra letérhet a Szépkilátóhoz.
(A Római forráshoz vezető földút közvetlenül a letérő mellett van. Ide térjünk be, majd innen kisebb ösvényeken (nem feltétlen a lépcsősoron!) a balatongyöröki Szépkilátóhoz érünk, ahonnan a Balaton híres-nevezetes tanúhegyei figyelhetjük meg.)

Balatoni kerékpárút - Kerékpárút a Szépkilátó mellett... (Balatongyörök)
Gurulás Becehegyről Balatongyörök felé...

A letérő után erős lejtővel elérjük a régi nyomvonalat. A vasúti átjáró után elhaladunk egy kemping mellett, majd lassan megérkezünk egy igazán jó kis pihenőhelyhez. Ez a Soós-öböl. Érdemes itt is megállni. Innen Balatongyörök központja pár 100 méterre található. A strand mellett eljutunk egészen a mólóig. A Balatonkör biciklivel itt választási lehetőséget kínál: északnak fordulunk és a Keszthelyi-hegység felé vesszük az irányt vagy egyenesen tovább haladunk Vonyarcvashegy felé.

… … …

Bringával a Keszthelyi-hegységben

Az egyik legszebb túra a Keszthelyi-hegységben. A magas szintkülönbségek ellenére kezdőknek is ajánlott. A “Balatoni Bringakörút”-ról az alsógyenesi strandnál észak felé kell fordulni, a körforgalomnál a Faludi utcán egészen a falu határáig, ahonnét egy kis szakaszon földút vezet az erdészeti aszfaltútra. Másik lehetőség: Balatongyörök, Mogyorós utca. Innen már végig az erdészeti úton haladunk, mely felvezet Büdöskútra.

Keszthelyi-hegység kerékpárút

Mi javasolnánk, hogy balra, a móló felé tegyünk egy kitérőt. Megéri, mert onnan látni lehet az összes tanúhegyet. Továbbá a györöki mólón állva az a tézis is megdőlni látszik, hogy a délieknek azért jó, mert onnan látni az északi partot. No, a györökiek ugyanazt látják innen, mint amit Balatonmáriafürdőn ücsörögve láthatunk a vízpartról… Szóval azért ne szaladjunk délre, hogy lássuk az északi partot!

Balatoni kerékpárút - Soós-öböl (Balatongyörök)
Kilátás a balatongyöröki Soós-öböltől

Vonyarcvashegy felé haladva balról a rendezvénytér majd a csónakkikötő következik. Onnan csendes kis utcán folytatódik az utunk, majd jobb- és balkanyar után következik Vonyarcvashegyi kerékpárút
A vasúti átjárónál egy új, alternatív kerékpárutat építettek, mely a focipálya mellett halad. Rátérünk a part menti szakaszra, mely a Vonyarc Marináig tart. A vasúti átkelő után elérjük a már megszokott nyomvonalat (Iskola utcával szemben).
az újabb szakasz (erdős, ligetes, jól járható), mely a vonyarcvashegyi Szent Mihály dombig tart, melyre erős emelkedővel lehet fölkapaszkodni. A helyiek által hegynek titulált tetőn áll Magyarország egyik (egyetlen?) halászkápolnája. Legendája szerint a téli Balatonon bajba jutott halászok emelték, megmenekülésük hálájaként. A domb aljában vannak pihenőpadok.

… … …
Balatoni kerékpárút - Gyenesdiás
A Balatoni kerékpárút gyenesdiási szakasza

Tovább haladva az egyik legszebb rész következik – villanyvilágítással… A vonyarcvashegyi strand közelében szezonban erős forgalommal találkozhatunk. A vasúti átkelő után folytatódik a kiépített kerékpárút, melyet a gyalogosok is igénybe vesznek… A települést elhagyva újabb nyugis és szép szakasz jön.

Balatoni kerékpárút - Vonyarcvashegy
Vonyarcvashegyi hangulatok...

Északról ott a Keszthelyi-hegység, a déli oldalon pedig a vasút és a nádas. Beérkezünk Gyenesdiásra. Itt délnek fordulunk, újra átkelünk a síneken, majd pár méter után jobbra találjuk a Bringatanya kerékpáros pihenőhelyet. Folytatjuk utunkat, újabb nagyon szép rész jön, egészen Keszthely határáig. Elhaladunk az alsógyenesi strand és a keszthelyi Libás strand mellett. A hajókikötőnétől egy új sétány épült, mely egészen a keszthelyi mólóig tart. Ezt kerékpározása ne használjuk, mert csak kellemetlenség lesz belőle… Kerékpárutunk 200 méter után megszűnik és kisebb utcákon vezet. De ezen az útvonalon is elérhető a keszthelyi móló.

… … …
Balatoni kerékpárút - Gyenesdiás és Keszthely között...
Gyenesdiás és Keszthely között...
Balatoni kerékpárút - Esőbeálló a Libás strandnál (Keszthely)
Keszthely - Esőbeálló a Libás strandnál
Balatoni kerékpárút - képek - II. szakasz

Kitérő: Számtalan látnivaló, kijelölt kerékpáros túraútvonal és kilátó található a Keszthelyi-hegységben.

Keszthelyen nézzük meg a Helikon Kastélymúzeumot (Festetics-kastély, Hintómúzeum, Vadászati és Vasútmodell kiállítás). A sétálóutcában és a Balatonhoz lefutó utcákban számos műemlékházban gyönyörködhetünk. Több szálláshely, így kemping lehetővé teszi, hogy néhány napot itt állomásozzunk.

… … …

Hévíz környéki kerékpárutak

A kiépített kerékpárút Hévíz déli határa és Keszthely belvárosa között húzódik. A Tófürdő déli bejáratától egészen különleges zöldturisztikai élményt jelent a Hévízi-tó véderdején majd kisebb patakokon és egy emelkedőn át való megérkezés a 71-es főútig. Onnan már csak Keszthelyen kell túljutnunk és máris a Balatonparton vagyunk…

Hévíz-Keszthely kerékpárút

De mi a mólótól a vasút és a Balatonpart között futó kijelölt kerékpárúton folytatjuk, a sportpálya mellett. Megérkezünk a Halászcsárda mellé, majd egy szintén kerékpározásra is kijelölt úton végigkövetjük a Helikon strandot és a kempinget.

Balatoni kerékpárút - Helikon strand
Keszthely (Helikon strand)

Elhagyva végre épített bringaúton tekerünk. Kisebb kanyargás után a keszthelyi Déli szabadstrandhoz érünk, majd megszűnik a nyüzsi és a Balaton nyugati oldalán haladunk. A Balaton kerülés egyik legzöldebb élményével ezen a szakaszon találkozunk.

Balatoni kerékpárút - Keszthely (Déli szabadstrand)
Esőbeálló és árnyékos szakasz a keszthelyi Déli szabadstrandnál

Előbb egy erdős majd egy bekerített rész mellett haladunk. Utóbbinál elég szűkös az út. Majd lesz egy patak, jó széles fahíddal. Na azután jön a szokásos vasúti átkelés, ezúttal mindenféle sorompó nélkül…

… … …

Kiérünk a 71-es út mellé. Szép fasor között haladunk. Fenékpuszta buszmegálló mellett jobbra leágazik az út: Valcum római romjai és tovább haladva a kiépített kerékpárúton a Vönöczky Schenk Jakabról elnevezett kutatóház érhető el. De mi a leágazás után pár méterrel betérünk egy frissítőre a földúton megközelíthető 400 éves Berki kocsmába.

Kis-Balaton kerékpárút

A Kis-Balaton természetvédelmi területén tekerni különleges élmény. Egy teljesen új kerékpárút vezet a tó mellett a kilátóhoz és a madárlesig. Számos jól járható murvás úton túrázhatunk, kerékpáron megfigyelve az itt élő védett madarak és növények ezreit. A kiépített kerékpárút Zalavárról, a Kis-Balaton Ház mellől indul.

Kis-Balaton - Zsilip kilátó

A pihenő után jön egy trükkös lejtős jobbkanyar és ha szerencsénk van, balra szürkemarhák legelését nézhetjük.

balatoni_kerekparut_fenekpuszta
Fenékpusztai hangulatok...

A sík szakasz után megérkezünk a 76-os számú főút mellé. A terelőkorlátos vasúti átkelő leküzdése után megcsodáljuk a túloldalon a dinnyeárust… Itt ha vki szeretne lemenni a Zala-folyó partjára, akkor balra forduljon (a túloldalról is elérhető, de az nagyobb kitérő).

Balatoni kerékpárút - Zala-folyó (panoráma)
Kilátás a Keszthelyi-öböl és a Badacsony felé...

Mi a kerékpárúton haladva átszeljük a Zala-folyót és elhagyjuk Zala-megyét.

… … …
Balatoni kerékpárút - Zala-folyó
Zala-folyó
… … …
Balatoni kerékpárút - Útépítés Balatonszentgyörgynél... (2018.)
Balatonszentgyörgy - Épül a gyorsforgalmi út
Balatoni kerékpárút - Útépítés Balatonszentgyörgynél... (2018.)
Balatonszentgyörgy - Épül a gyorsforgalmi út

Árnyékot adó fák alatt érjük el a balatonberényi leágazót. Itt nekünk balra kell tartani, Balatonberény irányába.
Aki mégis egyenesen menne tovább, az Balatonszentgyörgyre jut, ahol a kerékpárút véget ér. De ha már ott járunk, akkor esetleg megnézhetjük a Csillagvárat és a a falu végén balra fordulva műúton elérhetjük Balatonberény központját.
Mi azonban az javasoljuk, hogy Balatonszentgyörgyöt most hagyjuk ki, hiszen az elágazótól a “Balatoni kerékpárút” bizonyos szempontból legjobb szakasza következik. Széles, jó minőségű, viszonylag jól belátható. Lehet haladni, rendesen. Egészen Balatonberény határáig, a vízműtelepig.

Balatoni kerékpárút - Nyugati-Berek
Egy hangulatos kerékpáros pihenőhely 2017-ig a Nyugati-Berekben...
Balatoni kerékpárút - Balatonberény felé...
Balatonberény határában...
Balatoni kerékpárút - Balatonberény felé...
Érkezés Balatonberénybe...
Balatoni kerékpárút - Érkezés Balatonberénybe...
Balatonberény (vízműtelep)
… … …

Beérve a településre osztott pályás kerékpárúton ill. gyalogúton haladunk. Közvetlenül a kerékpárút mellett, a sportpálya mögött húzódik egy szabadstrand, pihenőhelynek ideális… Második napunknak ezennel vége is van.

balatoni_kerekparut_balatonbereny_kilatohely
Balatonberényi kilátóhely
balatoni_kerekparut_balatonbereny_kozpont
Balatonberényi kerékpárút...

… … …

balatoni_kerekparut_balatonbereny_bringakorut
Balatonberény
… … …

A Balatoni kerékpárút harmadik (Déli part) szakaszát itt találod.

Balatoni kerékpárút - szintrajz
balatoni_kerekparut_szakasz2