You are here:
Déli part

A harmadik nap a Balaton déli partján haladunk. Kevesebb a látnivaló, viszont a legtöbb strand ingyenes, így bármikor tudunk egyet fürödni… Továbbá érdemes megállni a part menti részeknél és gyönyörködni az északi oldal hegyeiben!

Balaton körút: Balatonberény – Szántód

Távolság: 53 km (Balatonberény – Balatonkeresztúr – Balatonmáriafürdő – Balatonfenyves – Fonyód – Balatonboglár – Balatonlelle – Balatonszemes – Balatonőszöd – Balatonszárszó – Balatonföldvár – Szántód)


Vízvételi lehetőség: Ezeket külön jelöltük a letölthető kml fájlban és a Balatoni kerékpárút térképén is.


Veszélyes kereszteződések: Ezen a szakaszon kiemelt figyelmet érdemel az átkelés Balatonkeresztúr nyugati határában. Ahogy beérkezünk Fonyódra egy terelőkorlátos vasúti átkelőhely okozhat problémát.


Kitáblázottság: A déli parton elég kevés az önálló kerékpárút, így érdemes jobban figyelni az útbaigazító táblákat…

A déli parton többnyire nincsenek kiépített kerékpárutak, így óvatosan kell közlekednünk a mellékutcákon. Balatonberénytől Fonyód határáig folyamatosan kisforgalmú közutakon tekerünk. A ‘Balaton körút” ezen részen viszonylag jó tempóban haladhatunk. A kitáblázás jónak mondható, de azért nem árt figyelni a másik irányból érkezők útbaigazító tábláira is.

Balatoni kerékpárút - hangulatok a déli partról...
Balatonfenyves
Balatoni kerékpárút - Balatonföldvár
Balatonföldvár

Balatonberényt elhagyva csendes szakasz következik. Balatonkeresztúr előtt átvezet az út a másik oldalra, mely Balatonmáriafürdő határáig tart. Jobb és bal kanyarral rátérünk a Vilma utcára, mely Balatonmáriafürdő körforgalmáig vezet bennünket. Innen egészen a hajóállomásig egy nagyon forgalmas és eléggé hepehupás utcaszakasz következik.

Balatoni kerékpárút - Balatonberény
Balatonberény és Balatonkeresztúr között

Javasoljuk, hogy a csatorna után a kijelölt Dózsa Gy. utca helyett inkább egyenesen, a Rákóczi utcán folytassuk utunkat. Sokkal jobb minőségű…
A körforgalomnál találjuk a település fizetős strandját. Átkelünk egy csatornán (ahol mindenki elkészíti a kötelező fotóját), majd közvetlenül utána balra fordulunk, majd az első lehetőségnél jobbra (a parton egy nagyon jó kis szabadstrandot találunk). Mi folytatjuk a monotonnak nevezhető utunkat egészen Fonyód határáig (többnyire nyílegyenes utcákon biciklizünk). Balatonfenyves központjában, a vasútállomáson megtaláljuk a jelenleg is működő kisvasút végállomását.

Balatoni kerékpárút - Balatonmáriafürdő
Balatonmáriafürdő - Hajóállomás

Fonyód nyugati határában a ‘Balaton körút’ ezen szakaszát egy teljesen felújított, megszélesített terelőkorlátos vasúti átjáró zárja le ezt a szakaszt. Kiérünk a 7-es út mellé, melynek a bal oldalán fut a kiépített kerékpárút. A település két dombján kilátókat (Sipos-hegyi kilátó, Várhegy kilátó) és vármaradványokat kereshetünk fel. Fonyódon találjuk az északi part legszebb panorámáját adó szakaszát.

Balatoni kerékpárút - Fonyód
Fonyód

A központban átkelünk a jó kis rázós vasúton (és örüljünk annak ha nem éppen előttünk tekeri le a bakterúr a sorompót)… Szemben a kikötő, jobbra pedig irány a következő település: Balatonboglár. Lakóutcákon, kerékpár- és gyalogutakon haladunk. Fonyódliget majd az Erzsébet tábor után megérkezünk egy kisebb ligetes részhez. Itt egy fahídon kelünk át, majd beérkezünk Balatonboglárra. A település központjában, a vasút túloldalán, a Temetődombon a Vörös és a Kék kápolnát tekinthetjük meg, valamint figyelmet érdemel a Gömbkilátó. A Kodály Z. utcában hepehupás kerékpárútra zavarnak fel minket (az útról tábla tilt ki minket).

Balatoni kerékpárút - képek - III. szakasz

Aki kihagyná a keleti partot: ha már elfogyott az energia és úgy érezzük, hogy a keleti part a több komoly emelkedővel, a balatonvilágosi magasparttal már nem fog menni, akkor a balatoni komp segítségével rövidíthetünk. Látnivalóban így sem lesz hiány, sőt… A tihanyi kerekezés során jópár nagyszerű élménnyel gazdagodhatunk.

A balatonlellei szakasz sok élményt nem tartogat. A Vadvirág kemping zárja le a lellei szakaszt. Átkelünk a Tetves patakon és a Semmelweis majd a Berzsenyi utcákon keresztül megérkezünk a Balaton partra… Ez egy nagyon kellemes hangulatú rész, mely egészen Balatonszemes központjáig tart.

Balatoni kerékpárút - Balatonszemes
Balatonszemes

Itt a “Balatoni kerékpárút” útvonala megváltozott! Egy teljesen új szakasz épült a Rózsa park – Szabadság utca – Fenyves-park útvonalon. Ez rávezet a Tompa Mihály utcára. A Hárs utcát követve a kerékpárút a 7-es út mellé érkezik. (A balatonőszödi szabadstrand a Tündér utca felé lekanyarodva érhető el.) Haladunk tovább a 7-es út mellett, egészen egy kerékpáros pihenőhelyig. Itt letérünk balra a Kaza utcába, majd jobbra a Berzsenyi utca következik – immár Balatonszárszón. A központi Tóparti park kellemes kis pihenőhely. Itt található a József Attila emlékmű is.

Balatoni kerékpárút - Balatonszemesi vasútállomás
Balatonszemesi vasútállomás

Innen több kisebb szabadstrand mellett elhaladva nyílegyenes út vezet Balatonföldvárra, ahol szinte a település teljes hosszában bringabarát megoldásokkal találkozunk: előbb felfestett kerékpáros sávval majd egy nagyon szép, új kerékpárút következik. Földváron ajánljuk a Keleti strandot.

Balatoni kerékpárút - Balatonföldvár
Balatonföldvár - kerékpáros sáv

Megérkezünk Szántódra, ahol véget ér a harmadik napunk. Eldönthetjük, hogy a negyedik, egyben utolsó napunkat a keleti medence bejárásával töltjük vagy felfedezzük a Tihanyi-félsziget szépségeit…

A Balatoni kerékpárút negyedik (Kelet-Balaton) szakaszát itt találod.