Vonyarcvashegy Szent Mihály domb

képek, térkép, megközelítése, gps
You are here:
Vonyarcvashegy Szent Mihály domb. Vonyarcvashegy és Balatongyörök között található, autóval és kerékpárral is jól megközelíthető, kedvelt kirándulóhely. A legenda szerint balatoni halászok csodás megmenekülésének emlékére emelték a kápolnát. Szép kis hely remek kilátással, hangulatos ösvényekkel, temetővel, fenyőfákkal.
vonyarcvashegy_szent_mihaly_domb
GPS: 46.752652 17.332133

Megközelítés: … … …

A kápolna észak-nyugati sarkánál egy különös kettős törzsű fa látható, mely meglepő módon egy halottnak látszó, kidőlt rönkből nőtt ki. A páratlanul szép kilátás mellett számos ritka növény és állatfaj látható a területen, emellett a lakott területekről kissé távolabb eső pihenőhely nyugodt légkört biztosít a kikapcsolódni, pihenni vágyóknak.
A hely és környéke kedvenc célpontja a túrázni vágyóknak.

A 136 méteres dolomitképződmény valaha sziget volt. A 13. században a dombtetőn kis vár épült, amely a történelem viharában a kis kápolnát kivéve szinte teljesen megsemmisült. A néphit szerint a kápolnát 1729-ben építtette az a 40 halász, akik szerencsésen megmenekültek egy pusztító balatoni viharból. A kápolnához fűződő legenda mese és valóság keveredése.
A vonyarcvashegyi Szent Mihály kápolna hazánk egyetlen halászkápolnája. Az épület mellett egy régi temetőhely található. A műemlék jellegű épület környékéről gyönyörű kilátás nyílik a Keszthelyi hegységre és a Balatonra, a keszthelyi öböltől a berényi partokig, de csodálatos a kilátás a „tanúhegyekre” Szigligettől Badacsonyig. E táj csodálatos szépsége, a kápolna és legendája sok írót és költőt megihletett.

Képek a Szent Mihály dombról (Vonyarcvashegy)
Utolsó módosítás: