Balatonlelle - Irma-pusztai halastórendszer

képek - útvonal - térkép - leírás

You are here:

Balatonlellétől DK-re található a 12 egységből álló Irma-pusztai halastórendszer. A gazdag madárvilág miatt is érdemes ellátogatni erre a helyre. Kellemes, egészséges környezetben, csendes, kulturált pihenést kínál a horgásztó és környezete.
GPS: 46.777254 17.740821 Web: balatonihal.hu Megközelítés: Irmapuszta közvetlenül Balatonlelle szomszédságában található, rögtön, ahogy a 67-esen elhagyjuk a várost Kaposvár felé. Az első lehetőségnél balra kanyarodva, majd egyenesen haladva pont a vízhez jutunk.

GPS: 46.9853 17.9797


Megközelítés: Alsóörs, Strand sétány.

Gyermekek: 4 – 18 éves korig
7.500/fő; 5.500/kedv. (gyerm., nyugd.)

A strandbelépők és szolgáltatások ára bankkártyával és SZÉP kártyával is fizethető!
Információk

A tógazdaság Siófoktól nyugatra 35 km-re helyezkedik el, Balatonlellétől D-i irányban Irmapusztán.
Önálló gazdálkodásra alkalmas, körtöltéses, komplett kiépítettségű, teljes üzemű termelő egység. A tórendszerhez a 7 sz. műúttól Balatonlellén keresztül szilárd burkolatú út vezet.
Tápláló vízfolyása a Tetves patak. Lecsapolása részben gravitációsan történik a “B” jelű árok felé. Teljes leürítése szivattyús átemeléssel történik. A tórendszer vízellátása bizonytalan, víztakarékossági okokból aszályos időben belső vízforgatást kell alkalmazni. Tekintettel arra, hogy a tóegység sankoló szerepet is betölt, jelentős a meder iszapfeltöltődése. A tógazdaság vízkormányzó és halászati műtárgyainak állapota megfelelő. A lehalászás három kiépített külső halágyba történik.

Valamikor a Balaton öntésterülete volt, igazi berek, tőzeges altalajjal.
A tőzeg nyomai ma is megfigyelhetőek, hiszen a feneket ún. tőzegkorpa borítja, melyet részben a halak már “feldolgoztak”, részben az önmagától felaprózódó elpusztult növényzet hoz létre.
Hínár nincs, akadó is kevés. A nádas azonban kiterjedt, vastag, szinte teljes kerületén uralja a partot. Mélysége a legtöbb helyen, mint egy halastóé: egy, másfél méter körüli. Mélyebb részek: a csónakkikötő előtti (kb. 50 méterre) gödör (egy régen lepusztult tőzegsziget nyoma), és gát előtt húzódó hosszú árok: a valamikori halágy (a gát előtt 5-8 méterre) húzódik.

Képgaléria

There are no photos with those IDs or post 867 does not have any attached images!