You are here:
Kehidakustány
Kehidakustány Zala megye északi részén, a Zala folyó észak-déli völgyében, annak két partján (a nyugatin Kehida, a keletin Kustány községrész) terül el.

Két észak-déli mellékút szeli át a települést. Az egyik a fontosabb Zalakomár–Zalacsány–Zalaszentgrót mellékút a nyugati oldalon, a másik a keleti parti településeket összekötő alsóbbrendű út.

Tekszt.

Kehidakustány

A falu két része között két híd biztosítja az átkelést. A Zala völgyében fekvő, változatos történelmi múltra visszatekintő község varázslatos tájával és 43 °C-os termálvizével évek óta a pihenni és gyógyulni vágyók úticélja.
A nemrég átadott élményfürdője miatt méltán nevezik a családok fürdőjének. A település Balatonhoz, Hévízi-tóhoz, a horvát, szlovén és osztrák határhoz való közelsége, a völgy nyugalma és kellemes klímája egyaránt vonzóvá teszi ezt a négy hektáron elterülő gyógy- és élményfürdőt.

Kehidakustány megépült szállodáival, panzióival, kempingjeivel felkészült a vendégek egész éves fogadására.
A község nevét az 1222-es Aranybullában említik először. 1824-től itt élt az első független magyar kormány igazságügyminisztere, a szabadságharc utáni passzív ellenállás vezetője, Deák Ferenc. A Deák-kúria felújításra került, és 2004 tavaszától méltó kiállítással várja az emlékhelyet felkeresőket. A kehidai temetőben található a község ősi temploma, amelyet a XIII. században építettek, később a Deák család temetkezési helye lett, ma kápolna. Kustány főutcáját díszíti a zalai népi építészet hagyományait őrző fa harangláb, melyben ma is kézzel harangoznak. A fürdőzésen kívül a település és környéke kiválóan alkalmas lovaglásra, kerékpározásra, természetjárásra. A horgászat kedvelőit is számos kiépített horgászhely várja. A közeli erdőkben a nemes vad állomány igen gazdag.
A település kiemelkedő rendezvénye a húsvétkor megrendezésre kerülő Kehidai Kavalkád, és augusztus végén a Lovas Termál Kupa.

Utolsó módosítás: