You are here:
Csopak
Csopak a boráról híres Balaton-parti település. Borházai, pincéi, népi lakóházai is a szőlőtermesztés évszázados hagyományairól tanúskodnak. A tóparti strandhoz kapcsolódó üdülőövezete kirándulók százait vonzza.
A község neve bolgár-török eredetű – egy halfajtát jelentett. Az egykori halászfalu kis dombja, a Kőkoporsó-domb valaha római villákkal volt beépítve, ma nyaralók, üdülőházak népesítik be, és természetesen sok szőlő.

Tekszt.

Csopak

A honfoglalás után három község alakult ki Csopak területén, amelyekben számos vízimalom működött. Az ipartörténeti emlékeket malomtörténeti kiállítás mutatja be a településen. Csopak másfél száz évvel ezelőtt is a boráról volt híres: “Itt Csopaknál igazán a bor hazájában találhatja magát minden idegen, kik ide vaspályán, a Kisfaludy-gőzösön mind sűrűbben érkeznek” – írta egy újság 1863-ban. A csopaki bor legfőbb alkotóeleme az olaszrizling szőlő. A boron kívül a szénsavas víz is kincse a falunak. A tóparton, a szépen kiépült strand bejáratánál található szénsavas vizű kút vize gyomor- és epepanaszok esetén is hatásos, de a csopaki borhoz is kitűnő. Csopakot 1940-ben egyesítették Balatonkövesddel, megtartva a Csopak nevet.

Utolsó módosítás: