You are here:
Szigliget
Szigliget a Balaton északi partján, Badacsony és Keszthely között található, a tópart egyik legszebb, legromantikusabb tája.

Félsziget, melyen és körülötte vulkanikus dombok sokasága foglal helyet. Sokáig sziget volt, csónakkal, illetve hajóval lehetett megközelíteni.

Tekszt.

Szigliget

A XIX. században került sor Közép-Dunántúl végleges vízszabályozására, ezen belül a Balaton lecsapolására. Ennek következtében Szigliget szigetből félszigetté vált, északnyugati részeiről eltűnt a víz. Egyedien szép, mediterrán jellegű táj: a félsziget belsejében fás, bokros, virágos rétekkel, szőlőskertekkel, tavasszal virágba boruló gyümölcsfákkal. A domboktól védett hajlataiban a sok napsütés megérleli a fügét, lejtőin terem a legjobb szigligeti bor.

Érdekes neveket viselnek dombjai: így a Rókarántó, Királyné szoknyája, Kamonkő, Soponya, Majális domb.
„Isten jókedvében teremtette Szigligetet” tartja a mondás. A táj szépsége, derűje, múltja és jelene, az itt élő őslakosok jó emberi tulajdonságai adnak különleges vonzerőt Szigligetnek. A településen egyedülállóan szép természeti környezet, festői romok, kialudt vulkánok kúpjai, árnyas erdők, zamatos borokat termő domboldalak várják a kirándulókat. A 7 kilométer hosszú balatoni partszakaszt szegélyező nádasoknak, a környező réteknek és erdőterületeknek rendkívül gazdag az élővilága. Szigligeten nincsenek gyárak, nem fut át a vasút, a 71-es főút is csak a falu szélén halad el, ezért is a pihenésre, kikapcsolódásra vágyók számára ideális hely.
A 239 méter magas Várhegy tetején található a több mint 750 éves szigligeti vár, mely évről évre egyre látványosabban újul meg. A Várhegy köré települt az Ófalu.

A domboldal kanyargós utcácskái mellett nádtetős házak őrzik a múlt századok hangulatát – nem véletlen, hogy számos magyar költőt is megihletett e táj varázsa. A falunak nem csak egy vára van, a „Királyné szoknyáján” található az Óvár romja, melyet 2013-ban kilátóhellyel bővítettek. Érdekes látnivaló még az Árpád-kori templom alapfalai és a hozzá tartozó Avasi-torony. A falu főterén található a volt Esterházy-kastély, ma Alkotóház, mely a magyar irodalom egyik kultikus helye lett. 12 holdas parkja védett arborétum, mely turisták számára is látogatható. A szigligeti strand különösen kedvelt a kisgyermekes családok körében a homokos strandjával, kisvendéglőivel. Borús időben is kínálunk programlehetőségeket, hiszen több túrázási, sportolási lehetőség áll az aktív turisták rendelkezésére, mint például a Kamonkő-tanösvény túraútvonala, a Tenisz-club a salakos pályáival, a vitorláskikötő és a labdarúgópályák.

Egész évben már hagyományos, kulturális programokkal várjuk a hozzánk érkezőket. Fesztiválokkal a várban, a nyári szezonban naponta kétszer várjátékokkal, szombat esténként a hazai zenei paletta legszínesebb fellépőivel, július végétől nyári napok rendezvénysorozattal.
A gasztronómia kedvelői számára is rengeteg lehetőséget nyújt Szigliget, hiszen kellemes kávézók, minőségi éttermek és borospincék szigligeti borokkal várják a vendégeket.

Utolsó módosítás: