You are here:
Balatonszepezd
Balatonszepezd. Az egykori kis halászfalu ma üdülőterület, szőlők, erdők és hegységek veszik körül. A község fölött elterülő magaslatokról szép kilátás nyílik a Balatonra és Somogyra.

Panorámás sétaút vezet innen a szomszédos Zánka és Révfülöp községekbe.

Tekszt.

Balatonszepezd

A település neve a “szép” szóból származik; neve már a XI. században azonos volt a maival (villa Zepesd). Egy időben a veszprémi püspökség, majd a somogyvári bencés apátság birtoka volt. Fürdőtelepét a XIX-XX. század fordulóján Víriusz Vince hozta létre a saját birtokán. A XX. század eleji krónikák már úgy emlékeznek meg a településről, hogy a Balaton egyik legkisebb pontja. Élénk fürdőéletének társasága nagyobbrészt írókból, művészekből tevődött össze.
A Római Katolikus templom – a környék egyetlen fogadalmi temploma – a XIII. században épült román stílusban, a Balatonon viharba került halászok fogadalma alapján. A kis templom közvetlenül a jelenlegi községi központi strand, vasút és országút feletti kis dombon áll. Fehér tornya mutatta sokáig a régi halászoknak, ma pedig a vitorlázóknak a hazavezető utat. A XVIII. század végén késői barokk stílusban épült református és evangélikus templomok a falu központjában, egy kedves kis köztér szélén állnak egymással szemben.