You are here:
Balatonszemes
A településhez mintegy 5,5 kilométer hosszúságú szabad strand tartozik. A vízparttól távolabb eső utcák számos nevezetességet rejtenek: a romantikus mintákat követő Bagolyvárt, a kivételes tehetségű színész, Latinovits Zoltán emlékmúzeumát, valamint a postai szállítás történetét bemutató gyűjteményt.
Balatonszemes három jól elkülöníthető részből áll: a történelmi településmag a dombháton és a lejtőkön húzódik, az üdülőtelep a vasútvonal és a 7-es út közötti részen, míg a fürdőtelep a vasút és a part közötti részen fekszik.

Tekszt.

Balatonszemes

A település elnevezése a honfoglalás korából származtatható, a magyar eredetű “Szemes” elnevezés őrhelyre utal. Evlia Cselebi török utazó leírja, hogy négy kör alakú sarokbástyás palánkvárat építettek itt az oszmánok. Az erődítményt Bolondvárnak nevezi. Ez a kifejezés előfordul a térképeken, de még az országgyűlési iratokban is. Hadászati jelentősége 1690 után szűnt meg. A település mellett elvezető vasútvonal a XIX. század második felében készült el, ennek köszönhetően az 1880-as évektől élénkülni kezdett a fürdőélet. A helybeliek a tisztaszobákban rendeztek be az üdülők számára elfogadható szálláshelyet. Nyaralóépületek kialakítása céljából elsőként gróf Hunyady Imre méretett ki a tóra néző birtokából 110 telket. A nyaralótelep fejlesztéséért az 1908-ban alakult fürdőegylet tagjai sokat tettek. A két világháború között főleg a középréteghez tartozó hivatalnokréteg építkezett az 1912 óta Balatonszemesnek nevezett fürdőhelyen.

Utolsó módosítás: