You are here:
Balatonboglár
Balatonboglár az idelátogató turistáknak változatos rendezvényekkel, kiállításokkal, koncertekkel és egyéb programokkal szolgál, melyek vidám hangulatuk mellett betekintést nyújtanak a magyar kultúrába, hagyományaikba.

Itt rendezik a Balaton-átúszó versenyt – Európa legnagyobb édesvízi-tavi amatőr úszóversenyét – Révfülöp és Balatonboglár között minden év júliusának utolsó szombatján.

Tekszt.

Balatonbolgár

Balatonboglárt a homokos, sekély Balaton-part, a Nagy-Berek, a Vár- és a Temetődomb védett területei, a környék változatos növény- és állatvilága a déli part kiemelkedő jelentőségű településévé emelik. Jelentős borpincészete révén 1987-től a “Szőlő és a Bor Nemzetközi Városa”.
A déli vasút első Balaton-parti állomása Bogláron épült. A jó megközelíthetőségnek, a sekély, homokos partszakasznak köszönhetően korán beindult itt a fürdőélet. Az első üdülőtelkeket 1890-ben értékesítették, a helyi fürdőegylet 1904-ben alakult meg. 1907-ben lett a település hivatalos neve Balatonboglár. Öt évvel később, amikor a vasútállomás közelében elkészült az új kikötő, gyógyfürdővé nyilvánították. Az első világháború után a balatoni fürdőhelyek felértékelődtek, viszont a második világháború után feloszlatták a fürdőegyesületeket, államosították a jelentősebb nyaralókat.

Balatonbogláron az 1960-as évek elején kezdődött az újabb felfelé ívelő szakasz. Megteremtették a szőlészeti középfokú oktatás alapjait, növekedett a lakosság és a nyaralóvendégek száma, közintézmények, közművek épültek, megélénkült a kulturális élet. A város legjelentősebb vállalata a Balatonboglári Borgazdaság Rt., amely üdítőital-, bor- és pezsgőgyártásával vívott ki országos hírnevet.
1978-ban Balatonboglárt egyesítették Balatonlellével, de 1991-ben újra különvált a két település.
A településen sok a gondozott park, strand és zöldterület, aminek köszönhetően 1995-ben a Virágos Magyarország pályázat fődíját nyerte el a város. Az ide látogatók a fürdőzésen, a kulturális és sporteseményeken kívül több idegenforgalmi látnivalót is felkereshetnek.

Utolsó módosítás: