Balatoni szabadstrandok

Balaton szabadstrand – Szabadstrand Balaton – Balaton ingyenes strand
You are here:
Balatoni szabadstrandok ma már szinte kivétel nélkül csak a déli parton találhatóak. Ingyenesen strand az északi oldalon jelenleg csak Örvényesen működik. A déli parton az utóbbi években több ingyenesen használható strandot – a fejlesztések után – fizetőssé tettek, de továbbra is minden településen van lehetőség ingyenes strandolásra. Balaton szabadstrand. Szabadstrand Balaton. Balaton ingyenes strand.

Balatoni strandok
A fizetős balatoni strandok nagy részét a Balaton északi partján találjuk, de az utóbbi években a déli parton is megjelentek a díjfizetés ellenében használható strandok. Az ingyenesen strandolásra továbbra is mindegyik déli parti településen van lehetőség. Zamárdiban, Szántódon és Balatonfenyves a balatoni strandolásért nem kell fizetnünk, Balatonbogláron és Balatonszemesen is csak a parti élményfürdő fizetős.
A legkedveltebb balatoni szabadstrand közé tartozik a Tihanyi-félsziget É-K-i részén található Gödrösi szabadstrand és a csendes, eldugott helyen található örvényesi strand.

A déli part pedig kifejezetten erről híres, legalábbis a lassú mélyülés és a csodás panoráma (Tihany, Badacsony) mellett. A szabadstrandok nagy részén nem kell belépőjegyet fizetni, ugyanakkor ez korántsem jelenti azt, hogy az adott partszakasz ne lenne kiépítve, illetve ne vehetnél igénybe különféle szolgáltatásokat.
Az ingyenes partszakaszok többsége egyébként szintén kijelölt fürdőhelynek számít, így ezeknél is rendszeresen ellenőrzik a víz minőségét, és az önkormányzatoknak is biztosítani kell a legalapvetőbb feltételeket a fürdő működéséhez. Kivételek természetesen vannak. Ilyen pl. a balatonföldvári Kvassay sétány mellett található ún. ‘Központi szabadstrand’, mely nem kijelölt fürdőhely, így itt szinte semmilyen szolgáltatást nem találunk.