Kis-Balaton kerékpárút

Kerékpárút Kisbalaton
2015-ben elkészült a kerékpárút folytatása, így már Zalavár Kis-Balaton Háztól egészen a Kányavári-szigetig kerékpárút van.
A Kis-Balaton Kerékpáros Ház várja a kerékpáros turistákat márciustól novemberig. A Kis-Balaton természetvédelmi területén tekerni különleges élmény. A Kis-Balaton kerékpárút a zalavári Kis-Balaton Háztól tovább haladva, a híd mellett kezdődik.
Balatoni kerékpárút - Balatoni bringakörút - Balatoni bicikliút - Balatoni kerékpárutak - Kis-Balaton kerékpárút
A kerékpárút megközelítése

1.) Zalavár Kis-Balaton Háztól kiépített kerékpárúton tekerhetünk.
2.) A Vörsi kilátó mellől déli irányban haladva murvás úton eljuthatunk egészen a Bivalyrezervátumig.
GPS koordináták: 46.903988 , 17.807686

A kerékpáros útvonal teljesen sík és autómentes, családoknak, gyerekeknek, időseknek kitűnő szabadidős tevékenység. A kiépített kerékpárút elhalad a Zsilip kilátó mellett és a Madárvártánál, egy különleges faszerkezetű madármegfigyelő lesnél végződik.
Ezen kívül számos jól járható murvás úton túrázhatunk, kerékpáron megfigyelve az itt élő védett madarak és növények ezreit.
A tapasztaltabb, gyakorlottabb bringások, akik nagyobb kihívásra vágynak, azoknak a közeli Zalaszabar és Szentgyörgyvár 2-300 méteres szőlődombjait nem szabad kihagyni. Felkapaszkodva az emelkedőn számos borospincét találunk, ahol a helyi emberek vendégszeretete, a nyugalom megállásra készteti a drótszamáron utazót. A dimbes-dombos táj, a Kis-Balaton elénk táruló lélegzetelállító panorámája felejthetetlen élményt nyújt az idelátogató turistáknak.

Balatoni kerékpárút - Balatoni bringakörút - Balatoni bicikliút - Balatoni kerékpárutak
Kis-Balaton - Zsilip kilátó

Az új bicikliút a már meglévő „Madárvárta” szomszédságában ér véget. A különleges faszerkezetű madárlesből figyelhető meg a tó melletti madárvilág. A kilátó és a Madárvárta mellett pihenőhelyeket is kialakítottak. Az építmény szerkezetében egy máglyarakásra emlékeztet, s mindenfajta rögzítőanyag nélkül, kilencven köbméter hasított akácfa felhasználásával készült. Kupolával lezárt, kör alaprajzú tereibe egy méter vastag íves falakon át szűrődik be egy kis kevéske fény.
A két nagyobb helyiséget álkupola fedi, a legkisebb tér lefedésénél pedig egy olyan új megoldást alkalmaztak, amelyre eddig még nem volt példa: fa hasábokból gyűrűkben rakott ‘igazi’ kupolát alakítottak ki. A kísérleti projekt során a hallgatók a tapasztalati statika terén újabb építéstechnikai ismereteket szereztek, átélték és megértették az érzékeny építési módot, mely természetes környezetben történik, és kíméli a növényeket, állatokat és erőforrásokat.

Balatoni kerékpárút - Balatoni bringakörút - Balatoni bicikliút - Balatoni kerékpárutak
Kis-Balaton - Madárvárta