You are here:
Balaton
A Balaton és környéke Magyarország legnépszerűbb üdülőhelye. Vízparti pihenés, történelmi és kulturális emlékek, népi hagyományok, kerékpáros és vízi túrák, ritka természeti értékek, gasztronómia különlegességek, látványos programsorozatok – mindezt együtt kínálja a magyar tenger.
Balaton
Területe: 595 km2

Átlagos vízmélység: 3 m

Legnagyobb mélysége: „Tihanyi-kút” (12,2 m)

A partvonal hossza: 235 km

Legkeskenyebb: Tihany–Szántód között (1,1 km)

Legszélesebb: Balatonfűzfő-Sóstó között (16,69 km)

Hossza: 78 km (Fenékpuszta-Balatonakarattya)

Átlagos vízmennyiség: 1800 millió m3
A magyar tenger
A Balaton Nyugat – és Közép Európa legnagyobb tava. A Balaton felülete közepes vízállás esetén 595 km². A Balaton hossza 77 km, a szélessége pedig 3-14 km. A part hosszúsága kb. 195 km.
Balaton átlagos mélysége kb. 3 m. Az átlagos vízhőmérséklete a Balatonnak nyáron 19-22 °C, amennyiben azonban 2 hétig forróság van, akkor a Balaton hőmérséklete 26-30 °C-ra is emelkedhet.

A Balaton édes, enyhén alkáli vize kálcium-, magnézium- és hidrokarbonát tartalma miatt akár higított ásványvíznek (!) is tekinthető. A Balaton homályos, zavaros színe a mészvegyület felbomlására vezethető vissza, de ehhez hozzájárul a vízben lévő organikus anyagok, valamint a viharok alkalmával felkevert iszap is.
A Balaton északi partján a víz gyorsan mélyül, a Balaton déli partján azonban sok helyen akár 800 m-re is be lehet sétálni (Ideális a gyermekek és úszni nem tudók részére.).

Balatoni programok
A Balatonnál élő és dolgozó vendéglátók azon fáradoznak, hogy a hozzájuk pihenni érkező vendégek tartózkodásuk alatt tartalmasan tudják eltölteni szabadidejüket. A fürdőzésen kívül tartalmas és érdekes programokkal, szép tájainkkal szeretnék felhívni a figyelmet, hogy érdemes a Balatonnál eltölteni szabadságukat és élményekkel gazdagon térhetnek haza, hogy aztán családi és baráti körükben népszerűsítsék a hazai, a balatoni vendéglátást.

A déli partról az északi part hegyei csábítanak kirándulásra. Erre lehetőség van a rendszeresen közlekedő hajójárattal illetve vitorlásprogrammal. A Balaton környékének borait nem csak a híres Badacsonyi szőlőhegy pincéiben, hanem a Dél-Balatoni Borút pincészeteiben is megízlelheti. Esténként a cirkusz nagyszabású produkciói és vidámpark várja a kicsiket és nagyokat (Balatonlelle, Keszthely). Kirándulni szerető családoknak a Kis-Balaton madárvilága, a Keszthelyi-hegység és a Balaton-felvidék számtalan látnivalói nyújtanak felejthetetlen élményeket. A horgászatot kedvelőknek is ígér programot a Balaton és környéke (Zalacsányi horgásztó). Más kultúrát megismerni vágyóknak a somogyvámosi Krisna-Völgy látogatásával betekinthetnek a vallási közösség életébe, gazdálkodásába.

A bulizni vágyó fiatalokat a diszkók is csábítják a Balatonhoz, ők is megtalálják az igényeiknek megfelelő szórakozóhelyet. Aktuális programlehetőségekről is próbálunk mindig friss információval szolgálni, településenként válogathat a megfelelő balatoni programokból.

Balatoni kerékpárút

A Balaton körül kiépült Bringakörút a kerékpáros turistákat csábítja. A déli part kiépített kerékpárútjait kisgyermekes családoknak is ajánljuk (ellentétben az északi part dombosabb részeivel). Bringázás közben megpihenhetünk a kerékpáros pihenőkben, felkereshetjük a közelben található látványosságokat, természeti értékeket.

Balatoni látnivalók

Kéklő víztükör, lankás, szőlőskertekkel díszített dombok, évmilliók óta szunnyadó vulkánok, sűrű erdők és illatos mezők világa várja a „magyar tenger” látogatóit.
A tó ezerarcú világában mindenki megtalálja a kikapcsolódást ígérő úti célját, hiszen a Balaton nem csupán a strandolás szerelmeseire számít, a természetjáróktól kezdve a borbarátokig mindenki számára tartogat valami csemegét.

Balatoni strandok

Balatoni strandok
Oldalunkon bemutatjuk az északi part fizetős és a déli oldalon található, főként már ingyenesen használható strandokat is.