Balaton vízállás

Balaton vízállás – Naponta frissülő adatok
You are here:
Balaton vízállás - Balaton vízszint
Balaton vízállás

Mérés ideje: 2020. január 25.
Vízállás: 110 cmA Balaton vízhőmérséklete:
Balaton vízhőmérséklet

Lájkolj minket a Facebookon!

Balaton vízállás.
A Balaton vízszintjének szabályzása több lépcsőben valósult meg. A tó mai vízgyűjtő területe 5180 km², fő táplálója a Zala folyó, de számos kisebb patak is folyik bele. Vízszintje nyaranta a párolgás miatt csökken, ősszel és télen a csapadék miatt pedig emelkedik. De elvezető vízfolyása is van, a Sió csatorna, amely délkeleti irányban haladva a Kapossal és Sárvízzel egyesülten ömlik Szekszárd táján a Dunába és vezeti el a tó vizét.
A Balatonra jellemző, hogy a vízkészlet állapota alapvetően a mindenkori hidrometeorológiai helyzettől függ. Ellentétben egyéb tavakkal, a vízutánpótlás csak a felszíni vizek hozamától, azaz a vízgyűjtőre hulló csapadék mennyiségétől függ.

A Balaton vízszint szabályozása 1977-től bevezetett rend szerint évente +70 – +100 cm közötti vízszint tartást írt elő. Ez az előírás 1997-től módosításra került, mely szerint a felső szintet +110 cm-re emelték. Ezzel a beavatkozással jelentősen növelték a tóban tározott víz mennyiségét.

Balaton vízállás
Balatoni vízszint

A Balaton vízszintjét a siófoki vízmérce “0” cm pontjához viszonyítják, amely 103,41 m Balti tengerszint feletti magasságnak felel meg. Ha a vízszint meghaladja a felső, 110 cm-es szintet az alacsonyan fekvő, elsősorban a déli oldalon található partmenti területeket a tó eláraszthatja, ezért a siófoki zsilip nyitásával a vízállást szabályozni kell. Erre 2005. ősze óta többször volt szükség. A vízszint természetes csökkenéséhez leginkább a nyári párolgás járul hozzá. Hatására szélsőséges esetben ez a csökkenése napi 1 cm is lehet.

Ez 6 millió köbméter víz elpárolgását eredményezi naponta. Az alacsony vízállás ugyancsak a déli oldalon, a sekély meder mentén található településeket érinti. Ilyen helyzet alakult ki 2004-re, amikor az aszályos évek következtében – annak ellenére, hogy a zsilipet 2000. tavaszától zárva tartották – az alsó szabályozási szint alá csökkent a tó vízszintje, s a víz a mederben visszahúzódott. E jelenség hátterében az áll, hogy a tó vízutánpótlása alapvetően a csapadék mennyiségétől függ. Aszályos időszakban a befolyó vizek mennyisége kritikus mértékben csökkenhet. (ktm.hu)

Lájkolj minket a Facebookon!

Utolsó módosítás: