You are here:

Ebben az évben sem várhatunk nagy változásokat a Balatoni Bringakörúton; nehezen akar elindulni a kerékpárút beígért, átfogó fejlesztése. Kisebb-nagyobb fejlesztések azért vannak, mutatjuk a részleteket!

Májusi szemle a Balaton északi partján

1. rész: Balatonalmádi – Gyenesdiás

A májusi bringatúránk a 0 km-kőnél indul és Gyenesdiáson végződik. Csodát nem kell várni, sok változás nincs. Vannak fejlesztések, a szándékot értékeljük, de nem mindig sikerült a legjobb megoldást kitalálni…

Még több élmény a Balatoni kerékpárút északi szakaszáról ide kattintva érhető el!

Balatonalmádi fejlesztések

Szinte az egyetlen maradandó pozitív élmény máris a bringakör elején ér minket: a 0 km-kőtől egészen a Wesselényi strand bejáratáig teljesen új aszfaltcsíkot kaptunk. Kellett, tetszik, hurrá. Jól sikerült, örülünk neki…A másik nagy pozitívum, hogy Balatonalmádi csendes kis utcáin és a régi vasút töltésén egy teljesen új kerékpáros nyomvonalat alakítottak ki, mely rákapcsolódik a szentkirályszabadjai kerékpárútra. Erről a szakaszról további információ ide kattintva érhető el (hamarosan).

Balaton Riviéra (Alsóörs – Paloznak – Csopak)

Alsóörs keleti végén a nagy hupli továbbra is megvan, kijavítása egyelőre még várat magára. Meddig???
Paloznakon, a kerékpáros pihenőhelynél egy illemhelyet alakítottak ki, mely valószínűleg már működik, de május elején még üzemen kívül volt.
A csopaki Sport utcai térkövezés sajnos egyre rosszabb állapotban van. További érdekesség, hogy építkezés miatt egy rövidke szakaszon fel is szedték a burkolatot, a bringásokat kiterelik az útra.

Balatonfüred – Vitorlás tér és környéke

A turistának a bringás felfestés hiánya miatt fogalma sincs arról, hogy éppen a Balatoni kerékpárúton sétálgat, így a Zákonyi F. utca teljes hosszában a normális közlekedésre alkalmatlan. (További hír, hogy a főszezonban Balatonfüred központjában a Tagore sétány a bringások elől le van zárva.)

Az Uni Hotel előtti kis S kanyar a növényzet miatt eléggé beláthatatlannak tűnik. Mindez meg van fűszerezve gyalogos forgalommal is. Óvatosan errefelé…

Balatonfüred és Tihany között

Az északi parton több helyen is a leromlott állapotú fahidak helyett újakat csináltak. (Paloznak, Tihany és Szigliget környékén; erről itt található képes élménybeszámoló)

Örvényes, Balatonudvari

Az említett 2 településen vannak olyan részek, ahol nagyon látványosan veszi vissza a természet azt, ami az övé… A kerékpárút szélét – amennyire lehet – az illetékesek kezelték, de sajnos a teljesen széttöredezett aszfalton sem lesz biztonságosabb tekerni. A balatonudvari templom mellett képződött egy újabb méretes kátyú; reméljük, hogy az önkormányzat is észreveszi…

Zánka

Zánka az a település, melyről mindenkinek a strand előtti borzalmas állapotú utca jut az eszébe. A Kossuth utca rendbetétele az egyik legfontosabb tennivaló lenne az egész Balatoni Bringakörutat illetően, de évek óta semmi változás.
Az eltűnt homokpadnak és a beláthatóbb átkelésnek a 71-es úton persze lehet örülni…

Balatonszepezd

A 71-es mellett, a Petőfi utcától egészen Balatonszepezd nyugati határáig járdafelújítás történt. Elsőre úgy gondolhatnánk, hogy ez a bringásoknak is készült, pedig nem. Arra alkalmatlan. Ugyan végig lehet suhanni a téglából megépített járdán, de mi nem ajánljuk ezt a megoldást… Így marad továbbra is a 71-es út, vagy a kijelölt útvonalon végigjárni a település meredek kis utcáit…

Révfülöp – Pálköve – Balatonrendes

Révfülöp és Balatonrendes környékén igazán látványos a különbség a tavalyi gaztenger és az idei rendezett állapotok között…

Vannak olyan részek, ahol egyszerűen csak le kellett tolni a földet és a rajta megtelepedett növényzetet a bringaútról (és máris szélesebb úton tekerhetünk).
(Megjegyezzük, hogy a közel 20 éve lerakott aszfaltcsík szélessége is elegendőnek tűnik, nem feltétlenül kell mindenhová a 3 méter. Persze csakis akkor, ha a kerékpárutak szélén, a felfestett sárga csíkon is el lehet gurulni…)

Ábrahámhegy

Épül a lakópark – Ábrahámhegyen is. Előtte nádassal… (Vajon meddig?)
A település központjában a lakatfal, a virágosítás, a kihelyezett biciklik nekünk szimpatikusabb fejlesztések…

Badacsony – most akkor merre is?

A badacsonytomaji vasútállomás és a bazalttemplom között nem javul a helyzet. A vasútállomás mellett ugyan megépült egy 50 méteres bicikliút, de egyelőre nem látszik az értelme. Mi úgy látjuk, hogy ez és a Kert utcai bringaút kijelölés csak megtéveszti a kerékpárosokat és teljesen más irányba viszi el az Ábrahámhegy felől érkező bringásokat.

Ami a legfontosabb lenne: KITÁBLÁZNI/FELFESTENI a hivatalos nyomvonalat. Hahó, ébresztő…

Balatongyörök – Soós-öböl

A Balatongyörök előtti Soós-öböl továbbra is a Balatoni kerékpárút egyik legszebb panorámáját kínálja a bringásoknak. Tetszik!

Vonyarcvashegy

A Nyugat-Balatonon figyelnek a bringásokra, ennek egyik jele a sok-sok esőbeálló. Hasznos, mi is megtapasztaltuk…Az illetékesek jópár helyen kijavították a kisebb-nagyobb huplikat, örülünk neki. Néhol viszont csak rontottak a helyzeten, pl. a vonyarcvashegyi vasútállomás közelében. A keletkezett még nagyobb süllyedéseket murva kiszórásával korrigálták.

Gyenesdiás

A Balaton magasan tartott vízszintje Gyenesdiás keleti részén évek óta gondot okoz. Nyugaton, az alsógyenesi részen pedig egy újabb területen vágták ki a fákat. Reméljük, hogy a fák helyére valami hasznos kerül…

2. rész: Keszthely – Szántód

Friss élmények a Keszthely – Szántód szakaszról hamarosan!3. rész: Tihany – Siófok – Balatonfűzfő

Friss élmények a Tihany – Siófok – Balatonfűzfő szakaszról hamarosan!