Újabb kilátóval gazdagodott a déli Bakony

Kerékpárral a Kányavári-szigetre
2015-07-11
Jég borítja a balatongyöröki mólót
2016-01-04

A Verga Zrt. igazi kilátóavató erdőgazdaságnak számít, az elmúlt időben számos kilátót létesítettek, melynek segítségével a Bakony nagyon sok oldalról megtekinthető. A mostani kilátó Szentgál község közelében lévő Miklós Pál-hegy csúcsán, a Szentgáli Tiszafásban található.

Újabb kilátóval gazdagodott a déli Bakony

„Célunk volt olyan csábító pontot létesíteni, amely kimozdítja az embereket. Ezt a kilátót gyalogosan lehet megközelíteni, így sokkal több élményt kap az ember. Masszív kilátóról van szó, amely eltér az eddigiektől. Míg a korábban létesített kilátóink tartólábai tömörek voltak, ennél fém elemek közbeiktatásával már tagolt a tartószerkezet. Ennek az esztétika mellett az volt az oka, hogy kisebb keresztmetszetű tartószerkezetet próbáltak kialakítani, hogy le tudja adni a nedvességet. Ezek a fém tartó közbenső elemek nem tették lehetővé, hogy emeletenként építsük meg a kilátót. Itt egy egy oldalnak a tartó szerkezetét a földön kellett összeállítani, óriási darut kellett felhúzni, ami ezt fel bírta állítani. A kivitelezőknek nagyon megnehezítette a munkáját, komoly technika kellett a felemeléshez. Mindenképpen köszönetet szeretnék mondani erdész kollégáimnak! Hiszen a hagyományos erdészeti munkája senkinek nem lett attól kevesebb, hogy ezt a több éve tartó közjóléti építkezést is elvégezzük. Ugyanazzal az apparátussal végezzük el, nem bővült a létszámunk. A kilátó üzemeltetése, karbantartása is mind az erdészekre hárul. Ha a jövőbe tekintek, annak örülnék igazából, ha sokan látogatnának el ide, és nagyon megkopnának a lépcsők.” (Schumacher István vezérigazgató, Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.)

A minisztérium ennek a programelemnek a megvalósításához 60 millió forinttal járult hozzá. A VERGA Zrt. a jövő évben a közjóléti programon belül újabb fejlesztéseket tervez megvalósítani. Ezen kívül jelentős összegeket kíván fordítani a meglévő létesítmények állapotának a fenntartására és a karbantartására.
A VERGA Zrt. vezetése ez alkalommal is kérte a természetet szerető turistákat, hogy közösen óvják és védjék meg a már átadott létesítményeket, kilátókat, erdei pihenőket és tanösvényeket.

[dt_fancy_title title=”Szentgáli tiszafás – Majer Antal kilátó” title_align=”right” title_size=”small” title_color=”title” separator_style=”thick” title_bg=”enabled”]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

//]]>